Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος

  1. Αρχική
  2. Παθήσεις
  3. Μυοσκελετικού Συστήματος
  4. Γόνατο
  5. Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος
γονατο - μυοσκελετικου συστηματος - αθλητικες κακωσεις - παθησεις - Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος Αθλητικές Κακώσεις

γονατο

μυοσκελετικου συστηματος

αθλητικες κακωσεις

παθησεις

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου αποτελεί μία από τις συχνότερες και σοβαρότερες αθλητικές κακώσεις του γόνατος και συνδέεται με μεγάλο διάστημα απουσίας από την αθλητική δραστηριότητα. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ συμβαίνουν μεταξύ 100.000 έως 200.000 ρήξεις προσθίων χιαστών το χρόνο με ετήσια επίπτωση στον γενικό πληθυσμό 1 στις 3500 με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται στη χώρα αυτή πάνω από 300.000 επεμβάσεις αποκατάστασης ετησίως.  

Πιο συχνά (1 στα 1.750 άτομα ) συμβαίνει σε ασθενείς μεταξύ 15-45 ετών λόγο του ενεργού τρόπου ζωής τους.  

Τι είναι ο σύνδεσμος αυτός ;

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ACL) είναι ένας από τους κύριους συνδέσμους του γονάτου που σταθεροποιεί το γόνατο, αποτρέποντας την κνήμη να ολισθήσει μπροστά σε σχέση με το μηριαίο οστό. Συνδέεται στο γόνατο, στο πίσω μέρος της βάσης του μηριαίου οστού και διασχίζει διαγώνια την άρθρωση του γονάτου για να συνδεθεί στο πάνω μέρος της κνήμης.

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος διασχίζει την άρθρωση του γονάτου στην αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας ένα μαζί με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο ένα σχήμα “Χ”. Τόσο ο πρόσθιος, όσο και ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος, λειτουργούν μαζί ώστε να παρέχουν σημαντική σταθερότητα στην άρθρωση του γονάτου, ειδικά σε κινήσεις που περιλαμβάνουν ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης.

Ένας τραυματισμός του ACL μπορεί να διαγνωσθεί όταν ο σύνδεσμος τεντώνεται πέρα του φυσιολογικού (διάταση συνδέσμου) ή κόψιμο. Το σκίσιμο σε ένα κόψιμο μπορεί να είναι μικρό (μερική ρήξη) ή ολικό (ολική ρήξη). Αν το κόψιμο του συνδέσμου είναι ολικό τότε ο σύνδεσμος έχει υποστεί ρήξη.

Μηχανισμοί κάκωσης η ρήξης ΠΧΣ :

Τα αίτια τραυματισμού του μπορεί να είναι:

• Απότομη αλλαγή κατεύθυνσης

• Απότομο σταμάτημα

• Προσγείωση από άλμα

• Τραυματισμός από άμεση επαφή όπως στο ποδόσφαιρο κ.α

• Συνδυασμός βίαιων στροφικών κινήσεων

Συμπτώματα ρήξης ΠΧΣ:

Αν έχεις μια οξεία ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, τότε συνήθως έχεις ένα ή συνδυασμό μερικών από τα παρακάτω συμπτώματα:

 

  1. Νιώθεις ένα “πόπ ή κρακ” την στιγμή του τραυματισμού.
  2. Άμεσο πρήξιμο του γονάτου αμέσως μετά τον τραυματισμό.
  3. ΄Βαθύς΄ πόνος μέσα στο γόνατο.
  4. Αστάθεια: Νιώθεις το γόνατό σου να σε εγκαταλείπει.
  5. Περιορισμένο εύρος κίνησης και συγκεκριμένα, αδυναμία να τεντώσεις το πόδι.
  6. Αυξημένη θερμοκρασία γονάτου, αφού υπάρχει εσωτερική αιμορραγία.

Διάγνωση:

 

Η διάγνωση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού γίνεται μέσω:

 

  • Του ιστορικού
  • Του μηχανισμού της κάκωσης
  • Της κλινικής εξέτασης που φανερώνει αστάθεια του γόνατος
  • Της μαγνητικής τομογραφίας

Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;

 

Μόλις διαγνωστεί ρήξη του ΠΧΣ, θα συνεργαστείτε με το χειρουργό και τον φυσιοθεραπευτή σας για να αποφασίσετε εάν πρέπει να κάνετε χειρουργική επέμβαση ή αν μπορείτε να αναρρώσετε χωρίς αυτήν.  

Εάν κάνετε χειρουργική επέμβαση θα μπορέσετε να ενταχτείτε σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας πριν την επέμβαση, για την προετοιμασία της άρθρωσης, έτσι ώστε το πρόγραμμα αποκατάστασης να είναι ευκολότερο και ταχύτερο για τον ασθενή. Ο φυσικοθεραπευτής σας θα φτιάξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για εσάς, συμφώνα πάντα με τις ανάγκες σας. Το πρόγραμμα αυτό θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε τη μυϊκή σας δύναμη, την ευκινησία και την ισορροπία, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.

Θεραπεία χωρίς χειρουργική επέμβαση

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ο θεραπευτής σας θα σχεδιάσει για εσάς ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικής θεραπείας. Μπορεί να περιλαμβάνει θεραπείες όπως απαλή ηλεκτρική διέγερση που εφαρμόζεται στον τετρακέφαλο μυ, ενίσχυση των μυών και κατάρτιση ισορροπίας.

Θεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση

Εάν ο ορθοπεδικός χειρουργός σας, αποφασίσει ότι η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη, ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί να εργαστεί μαζί σας πριν και μετά την εγχείρηση. Μερικοί χειρουργοί παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε έναν φυσιοθεραπευτή για μια σύντομη αποκατάσταση πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ο φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να μειώσετε το πρήξιμό σας, να αυξήσετε το εύρος της κίνησης του γόνατος σας και να ενισχύσετε τους μυς των μηρών σας (τετρακέφαλο).

Θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση

Μετά την χειρουργική επέμβαση από τον ορθοπεδικός σας χειρούργο, ο φυσιοθεραπευτής σας, θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους στόχους σας. Το πρόγραμμα θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:

Σταδιακή φόρτιση του άκρου

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα χρησιμοποιήσετε πατερίτσες για να περπατήσετε. Το ποσό του βάρους που επιτρέπεται να βάλετε στο πόδι σας και πόσο καιρό θα χρησιμοποιείτε τα δεκανίκια θα εξαρτηθεί από το είδος της μεθόδου και της χειρουργικής επέμβασης που έχετε λάβει. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα θεραπείας για να καλύψει τις ανάγκες σας και θα σας καθοδηγήσει προσεκτικά προς το πλήρες βάρος.

Παγοθεραπεία και συμπίεση

Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο φυσιοθεραπευτής σας θα ελέγξει το οίδημα (πρήξιμό) της άρθρωσης σας 

σας με εφαρμογή κρυοθεραπείας, που ταιριάζει γύρω από το γόνατό σας και το συμπιέζει.

Νάρθηκας

Μερικοί χειρουργοί θα σας δώσουν ένα νάρθηκα για να περιορίσετε την κίνηση του γόνατος σας (εύρος κίνησης) μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας τοποθετήσει τον νάρθηκα και θα σας διδάξει πώς να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.

Ασκήσεις κινησιοθεραπείας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που ακολουθεί τη χειρουργική επέμβαση, ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να αρχίσετε να επανακτήσετε κίνηση στην περιοχή του γόνατος και να σας εκπαιδεύσει για ήπιες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Ο στόχος θα είναι η επαναφορά της πλήρους κίνησης του γόνατος σας. Οι πρώτες ασκήσεις βοηθούν στην αύξηση της ροής του αίματος, η οποία επίσης συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος.

Ηλεκτρική διέγερση

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική διέγερση για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης του μηρού σας και να σας βοηθήσει να επιτύχετε τις τελευταίες μοίρες του εύρους κίνησης στο γόνατό σας.

Ασκήσεις δύναμης

Τις πρώτες 4 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την ικανότητά σας να βάζετε βάρος στο γόνατό σας, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό ασκήσεων φόρτισης και μη φόρτισης του άκρου. Οι ασκήσεις θα επικεντρωθούν στους μύες των μηρών σας (τετρακέφαλοι και οπίσθιοι μηριαίοι) και θα μπορούσαν να περιοριστούν σε ένα συγκεκριμένο εύρος κίνησης για την προστασία του νέου ΠΣΧ. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να αυξήσει την ένταση των ασκήσεων σας και να προσθέσει ασκήσεις ισορροπίας στο πρόγραμμα σας.

Ασκήσεις Ισορροπίας

Ο φυσικοθεραπευτής θα σας καθοδηγήσει σε ασκήσεις σε ασταθείς επιφάνειες για να σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την ισορροπία σας. Αρχικά, οι ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να μετατοπίσετε απαλά το βάρος σας στο χειρουργικό πόδι. Αυτές οι δραστηριότητες θα προχωρήσουν με στόχο να στέκεστε στο χειρουργημένο σας άκρο, ενώ σε σταθερές και ασταθείς επιφάνειες για να βελτιώσουν την ισορροπία σας.

Επιστροφή στον αθλητισμό ή στις καθημερινές δραστηριότητες

Καθώς οι αθλητές ξανακερδίζουν την δύναμη και ισορροπία τους, μπορούν να αρχίσουν να τρέχουν, να πηδούν, να χορεύουν και άλλες ασκήσεις ειδικά για το ατομικό τους άθλημα. Αυτή η φάση ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Οι φυσικοθεραπευτές σχεδιάζουν προγράμματα θεραπείας επιστροφής-αθλητισμού για να ταιριάζουν με τις ατομικές ανάγκες και τους στόχους.

Ποσότητα:
Ask Product Question
* Το Όνομα σας:
* Email:
Σχόλιο:
Ολοκλήρωση