Οσφυϊκή δισκοκήλη

  1. Αρχική
  2. Παθήσεις
  3. Άρθρα Φυσικοθεραπείας
  4. Οσφυϊκή δισκοκήλη
αρθρα φυσικοθεραπειας - παθησεις - Οσφυϊκή δισκοκήλη Άρθρα Φυσικοθεραπείας

αρθρα φυσικοθεραπειας

παθησεις

Η οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) είναι μια σχετικά συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της μέσης. Η οσφυαλγία είναι το δεύτερο πιο συχνό αίτιο πόνου (μετά την καφαλαλγία)  προσβάλλοντας το 80% του πληθυσμού μία φορά ή περισσότερες κατά την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Τα προβλήματα της ΟΜΣΣ (μέσης) μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμη δυσλειτουργία με συνέπεια την επιδείνωση της ποιότητας της ζωής.

Τι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και από τι αποτελείται:

Η σπονδυλική μας στήλη είναι ουσιαστικά μια στήλη από οστά (σπόνδυλοι) που στηρίζονται το ένα πάνω στο άλλο. Οι σπόνδυλοι διατηρούνται στην θέση τους με συνδέσμους, αρθρώσεις και μύες. Μεταξύ των σπονδύλων βρίσκονται ελαστικά στοιχεία (μεσοσπονδύλιοι δίσκοι) που επιτρέπουν την κίνηση των σπονδύλων μεταξύ τους αλλά και την απορρόφηση των φορτίων και κραδασμών κατά τις φορτίσεις της καθημερινής ζωής. Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από έναν εξωτερικό ινώδη δακτύλιο (κυρίως από κολλαγόνο) και από τον εσωτερικό πηκτοειδή πυρήνα (φυσιολογικά ένα είδος βιολογικού τζέλ στο κέντρο του δίσκου).

Ποιες δραστηριότητες και πόσο αυξάνουν την πίεση στους δίσκους μας:

Βήχας          5% -35%
Γέλιο           40%-50%
Περπάτημα          15%
Πλάγια κάμψη (σκύψιμο)        25%
Μικρά άλματα           40%
Σκύψιμο μπροστά            150%
Στροφή στη μέση      20%
Σήκωμα βάρους 20 κιλών με ίσια πλάτη
και γόνατα λυγισμένα                                   73%
Σήκωμα βάρους 20 κιλών με κυρτή πλάτη
και ίσια γόνατα                  169%

Έναρξη και συμπτώματα δισκικών βλαβών:

1. Η έναρξη γίνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-55 ετών αλλά συχνότερα σε άτομα ηλικίας 35-40 ετών.

2. H έναρξη σχετίζεται συνήθως απλά με σκύψιμο και ανύψωση αντικειμένων

3.  Στην προσπάθεια του ατόμου να σηκωθεί όρθιο, αφού έχει παραμείνει σε παρατεταμένη καθιστή θέση ή σε θέση σκυψίματος προς τα εμπρός.

4. O πόνος μπορεί να αυξάνεται βαθμιαία, όταν το άτομο είναι ανενεργό, όπως κατά την καθιστή ή μετά τον βραδινό ύπνο.

5. Τα πιο κοινά σημεία προβολής είναι ανάμεσα στον τέταρτο και πέμπτο οσφυϊκό και ανάμεσα στον πέμπτο οσφυϊκό σπόνδυλο και το ιερό.

6. Αρχικά η ενόχληση παρατηρείται στην οσφυοϊερά περιοχή (μέση) ή στην περιοχή των γλουτών. Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και μέχρι τον μηρό.

7. Μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία παρατηρούνται εάν η προβολή έχει εξελιχθεί σε τέτοιον βαθμό, ώστε να προκαλέσει συμπίεση της νευρικής ρίζας ή του νωτιαίου μυελού.

8. Σε μια οπίσθια ή οπισθοπλάγια προβολή, τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με δραστηριότητες που αυξάνουν την ενδοδισκική, όπως το κάθισμα, το σκύψιμο προς τα εμπρός, το βήξιμο, το τέντωμα ή όταν το άτομο προσπαθεί να σηκωθεί όρθιο, αφού έχει παραμείνει σε καμπτική θέση.

Ποσότητα:
Ask Product Question
* Το Όνομα σας:
* Email:
Σχόλιο:
Ολοκλήρωση